Archive for September, 2011

Exam oh exam~

Kerap kali kita mendengar luahan seseorang pelajar seperti ini apabila tibanya musim peperiksaan.

” Arghh, ape pon tak study lagi nih, mampos aku!!”, “tensionnye exam dah dekat” dan sebagainya.

Namun setelah menyedari peperiksaan semakin hampir, waktu tidur sanggup dipendekkan, struggle pagi petang siang malam. Menghafal segala formula yang ada(walaupun tidak faham sepenuhnya), study semua kakomon(past year punyer soalan) , kadang-kadang terlupa nak makan minum , yg lebih teruk tu solat pun boleh lupa. Inilah realiti sebenar yang berlaku sekarang ini walaupun bukan semua student begitu, tapi kebanyakannya suka study last minit. Sesetengah orang cakap, kalau study awal2 , tyme2 exam nanti apa yang kita belajar awal2 tu kita akan lupa balik. Memang tidak dinafikan perkara ini, itupun kalau kita study dengan sekadar menghafal tanpa memahami apa yang kita pelajari, perkara ini mungkin terjadi. Sebaliknya jika kita memahami terlebih dahulu apa yang kita pelajari itu, apabila hampirnya waktu exam kita just revise balik what we have learnt. No need to study sehinggakan lupa akan tanggungjawab kita yang lain.

Perkara ni sama juga dengan diri kita sebagai seorang hamba Allah. Kat dunia ni kita sebenarnya sedang membuat persiapan menghadapi exam di akhirat kelak. Adakah kita sudah cukup bersedia untuk menhadapinya.? Kalau exam di dunia kita kita tahu bila tarikh exam dan kita boleh membuat persiapan yang secukupnya sebelum tarikh exam. Tapi kalau exam Allah, kita tak tahu bila akan berlaku. Dan kita juga tak tahu berapa lamakah tempoh persiapan yang mampu kita buat kerana tarikh mati kita hanya Allah yang tahu. Kalau exam di dunia kita sanggup minum nescafe banyak2 untuk stay up sampai subuh hanya sekadar untuk mendapat result yang valid di dunia sahaja, kenapa tidak kita stay up mencari bekalan untuk menghadapi exam di akhirat kelak..?
Sama-samalah kita berusaha dengan lebih gigih untuk mendapat keputusan yang cemerlang tidak kiralah exam di dunia mahupun di akhirat kelak..InsyaAllah. Moga Allah merahmati perjuangan kita.

~”Tarbiyah bukanlah segala-galanya , tapi segala-galanya bermula dari tarbiyah”~

Advertisements